Slechts 30% van de opgewekte zonnestroom verbruik je zelf. Weinig? Bedenk dan dat de zon overdag schijnt terwijl huishoudens vooral in de vroege ochtend en avond stroom verbruiken. Gelukkig salderen we er in Nederland op los en dat blijft voorlopig nog wel even zo.

Niks aan de hand zou je zeggen. Maar het besluit om niet af te bouwen met salderen zorgt er wel voor dat energiemaatschappijen kosten in rekening brengen voor huishoudens met zonnepanelen. Terugleveren is hierdoor een stuk minder interessant geworden. Dus gebruik jij zoveel mogelijk apparaten overdag terwijl de zon schijnt om die 30% op te krikken. Helaas draait die warmtepomp echter vooral in de winter en de elektrische auto kan pas aan de stekker zodra je ’s avonds thuis bent.

Kosten besparen en tegelijkertijd verduurzamen

Omdat je slechts 30% van de opgewekte stroom zelf verbruikt en terugleveren steeds verder wordt bestraft merken wij dat het interessanter wordt om een thuisbatterij toe te voegen. Echter plaatsen wij hier direct een belangrijke kanttekeningen. Dit is alleen het geval voor huishoudens met een flink verbruik. Bijvoorbeeld door een elektrische auto en/of warmtepomp. Het verbruik van deze huishoudens op de momenten dat de zon niet schijnt zijn dusdanig fors dat een thuisbatterij zichzelf snel terugverdiend.

Een no-brainer om toe te voegen dus? Nou, nee. Voor huishoudens die al een zonnepanelen installatie hebben is het lastig (en dus duur) om een thuisbatterij toe te voegen. De installatie moet aangepast worden en daar zijn weer hoge installatiekosten aan verbonden. De hoge kosten schrikken logischerwijs af en maakt het onverstandig om te doen. Echter..

Oplossing

..hier is een oplossing voor bedacht. Een zogenaamde retrofit oplossing wat simpelweg betekent dat een thuisbatterij toegevoegd wordt aan het bestaande systeem. Zonder het plaatsen van een extra omvormer. De thuisaccu’s worden aangesloten aan de zonnepanelen, zonder de omvormer te vervangen voor een hybride omvormer.

Hoe gaat dit precies in zijn werk?

U bent aanbeland in het technische hoekje van dit artikel. Wij nemen u stap voor stap mee:

De zonnepanelen zijn verbonden met één of twee kabels naar de omvormer. Een van deze kabels wordt losgekoppeld van de omvormer en aangesloten op de accu. Vanuit de accu loopt een kabel terug naar de omvormer.

In de meterkast wordt een slimme meter (kWh-meter) geïnstalleerd. Deze meter meet continu het energieverbruik en -overschot. Het overschot aan opgewekte energie wordt opgeslagen in de accu.

Wanneer er later een tekort aan stroom is, detecteert de slimme meter dit en zal het systeem energie uit de accu halen om aan de behoeften te voldoen.

Het systeem is beschikbaar in 5.1 kWh tot 15.3 kWh en te plaatsen op vrijwel elke bestaande installatie!

Aantrekkelijk voor uw energierekening

Wat dit systeem zo aantrekkelijk maakt, is dat het eenvoudig te installeren is. Met alleen de installatie van een slimme meter en een dataverbinding ben je klaar.

Dit systeem is bijzonder geschikt voor Nederland, waar teruglevering van energie minder oplevert en waar het handig is om overdag opgewekte energie ’s avonds te gebruiken. Dit is vooral gunstig voor mensen met (hybride) warmtepompen en elektrische auto’s, omdat zij ’s avonds en ’s nachts meer elektriciteit verbruiken.

Wilt u ook profiteren?

De kosten van het toevoegen van een thuisbatterij op het bestaande systeem ligt rond de €6.400 euro (10kW). Binnen een dag plaatsen wij deze oplossing en dat kan doorgaans al ingepland worden over 3 tot 4 weken. Vanaf dat moment zal het aantal kW’s dat u zelf verbruikt sterk toenemen waardoor uw energierekening verder zal dalen. Zoals eerder benoemd is dit enkel interessant voor huishoudens met een elektrische auto en/of warmtepomp. De terugverdientijd voor deze huishoudens ligt op 5 tot 6 jaren.

Behoefte aan advies op maat? Neem dan contact op. Wij komen graag langs om uw specifieke situatie te bespreken.