Thuisaccu’s worden steeds slimmer en kunnen gebruikt worden om je huis van stroom te voorzien wanneer er geen of te weinig zonne-energie is vanuit je zonnepanelen. Daarnaast kun je de thuisaccu, ook wel thuisbatterij genoemd, ook gebruiken om te handelen op de energiemarkt. Bovendien kun je je alvast voorbereiden op de situatie na 1 januari 2027. In dit artikel lees je waarom accu’s een zonnige toekomst tegemoet gaan. Ook leggen we aan de hand van een rekenvoorbeeld uit welke besparing nu al gerealiseerd kan worden.

De salderingsregeling

Tot 1 januari 2027 kunnen we nog volop profiteren van het salderingssysteem, waarmee je aan het einde van het jaar de opgewekte energie (kWh) kunt wegstrepen tegen de verbruikte energie. Tot voor kort was deze regeling een hele handige denkbeeldige ‘accu’. Intussen hebben veel energieleveranciers terugleverkosten ingevoerd. Bij sommige betaal je alleen een extra vast bedrag per maand, terwijl anderen terugleverkosten per kWh rekenen. Deze kosten kunnen jaarlijks oplopen van 250 tot wel 800 euro. Hoe meer je teruglevert, des te hoger de kosten. Toch weegt dit op tegen de voordelen van het salderen aan het einde van het jaar. Waar je normaal gesproken 24 tot 32 cent per kWh betaalt, betaal je nu alleen de terugleverkosten voor de teruggeleverde energie.

Verdienen door te handelen in energie

Een andere optie is om te handelen in energie. De thuisaccu kan zelfstandig stroom uit het net halen tijdens de daluren en deze weer terug verkopen aan het net tijdens piekuren. Op deze manier kun je zonder enige moeite geld verdienen, afhankelijk van je energiecontract en de tarieven voor dal- en piekuren.

Investeer nu en lach straks het hardst

Misschien bespaar je de komende twee jaar niet zoveel als je zou willen, maar wanneer het salderen op 1 januari 2027 stopt, ben jij degene die het hardst lacht. Volgens de huidige plannen van het kabinet kun je straks niet meer salderen en krijg je waarschijnlijk slechts een kleine terugleververgoeding voor de energie die je aan het net levert, vermoedelijk tussen de 6 en 9 cent per kWh. De energie die je opslaat in de thuisaccu en vervolgens in huis verbruikt, heeft dan een veel hogere waarde. Je kunt per kWh wel 20 tot 30 cent besparen.

En zoals we allemaal weten, als de vraag naar accu’s toeneemt, gaat de prijs ervan omhoog. Dit is nu nog niet het geval en daar kunt u voorlopig handig gebruik van maken.

Rekenvoorbeeld

Om het allemaal wat minder ingewikkeld te maken hebben we een praktisch rekenvoorbeeld uitgewerkt voor een gemiddeld huishouden met én zonder thuisaccu. In beide gevallen maakt het huishouden wel gebruik van een warmtepomp.

Thuisaccu lacht je toe
Rekenvoorbeeld met salderingsregeling

Afbeelding 1: Rekenvoorbeeld met salderingsregeling

Rekenvoorbeeld zonder salderingsregeling

Afbeelding 2: Rekenvoorbeeld zonder salderingsregeling

Zoals in het rekenvoorbeeld duidelijk wordt valt er momenteel al een hoop geld te besparen met een thuisaccu.

Wil jij alvast beginnen met besparen? Neem dan contact met ons op, en wij helpen je verder.